Překonejte všechny kritické momenty při výrobě kvalitní kávy!

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů, které se táhnou napříč historií lidstva. Společně s čajem dokázala káva obsadit nejvyšší příčky oblíbenosti teplých nápojů a stejně jako čaj má ohromnou spoustu odrůd.

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů, které se táhnou napříč historií lidstva. Společně s čajem dokázala káva obsadit nejvyšší příčky oblíbenosti teplých nápojů a stejně jako čaj má ohromnou spoustu odrůd.

Specifické je ale u kávy ale nejen spousta odrůd, ale také příprava, která může kávě dát naprosto neopakovatelné kouzlo, nebo ji naopak připravit o značnou část přirozeného původu. O tom, jak se vyhnout zásadním omylům si napíšeme v dnešním článku.

Nikdy nemelte kávu ve větším množství napřed

A to je opravdu důležité, protože to může ubrat spoustu vůně i chuti. Káva totiž už po půl hodině od utržení začíná postupně ztrácet svoji chuť a vlastnosti. To pochopitelně znamená, že jakákoliv další úprava včetně pražení zkracuje životnost přirozené vůně a chuti kávy. Ze všeho největším problémem je ale mletí jako takové. Při mletí se uvolní spousta aroma, které je pro kávu přirozené a přitom se začne okamžitě ztrácet. Využívejte proto na mletí jen tolik kávy, kolik jste schopni co nejrychleji spořádat a nemelte kávu ve velkém množství dopředu.

Domácí elektro pro výrobu kávy udělá podstatnou část práce

Když jsme u mletí, tak je možnost využívat jak mlýnek jako „samostatnou jednotku“ tak i mlýnek, který je jinak součástí kávovaru jako takového. U dražších kávovarů jsou mlýnky dokonce tak integrované, že navážená zrnková káva jde do mlýnku a poté už propadá přímo do výroby.

Domácí elektro pro výrobu kávy vám dává ohromnou spoustu možností. Najde se v něm jak úplný začátečník, tak i odborník, který zná nejedno tajemství kávy a dokáže tak udělat výborný nápoj přesně podle daných receptur a potřeb. Pokročilé kávovary, především ty od značky Krups, dávají svým majitelům možnost nastavit kompletně celý průběh výroby kávy od jednotlivých součástí jako je tlak a teplota až po celkovou dobu přípravy a pasírování kávy.