Jak vybrat tlakový hrnec
Aktuální trendy moderně nastavené společnosti se zaměřují výhradně na úsporu času a zrychlování pracovní produktivity.
Právě z těchto důvodů je každý pomocník usnadňující domácí práce a nezbytné povinnosti vítaným atributem. Tlakové hrnce jsou při přípravě pokrmů nepostradatelnou součástí, která dokáže dobu vaření zkrátit i o více jak polovinu času. Dokážete si ho však vybrat a víte na co se při výběru zaměřit?
Materiál tlakových hrnců
Drtivá většina prodejců se zaměřuje na oblíbené materiály v podobě nerezové oceli. V některých případech se lze setkat i s přídavkem odlišných kovů, které ve výsledku zdokonalují a poupravují charakteristické vlastnosti daného hrnce. Je tedy zcela možné, že se setkáte s patentovanými, speciálně navrženými povrchy, jako je například keramika. Při nákupu se rozhodně vyhýbejte niklu, tlakové hrnce z tohoto materiálu jsou nebezpečné vašemu zdraví.
Rukojeť tlakového hrnce
Při výběru nezapomínejte ani na rukojeť. Ta by měla být vyrobena z kvalitního nezahřívajícího se plastu. Určitě musí splňovat určité bezpečnostní zásady a poskytovat snadnou manipulaci. Bez odpovídající rukojeti se používání hrnce nikdy nestane komfortní záležitostí.
Funkce hrnce
V první řadě si ověřte přítomnost bezpečnostních pojistek, které slouží jako ochrana před přílišným nárůstem tlaku i proti nečekanému otevření poklice při vaření. Moderní hrnce musí disponovat vypínačem pro vypouštění páry. Další funkce patří jen k navýšení standardu.
Velikost
V otázce velikosti hrnce si musí odpovědět každý sám za sebe. Vždy záleží na počtu strávníků v dané domácnosti a množství připravovaného jídla. V případě, že nevaříte více jak 4 porce, postačí vám menší. Velký hrnec využijete při přípravě pokrmů pro více jak čtyřčlennou rodinu. Naprosto stejným způsobem vybírejte i klasické hrnce nebo pánve. Věnujte pozornost této tématice a vaše oblíbené jídlo připravíte za zlomek skutečně potřebného času.