Jak připravit opravdu excelentní přílohovou rýži?

Rýže je rozhodně jednou z těch příloh, které jsou celosvětově nejoblíbenější. Tomu odpovídá už jenom fakt, že víceméně v každé světové kuchyni najdeme celou řadu rýžových pokrmů, které jsou postavené na konkrétním druhu rýže.

Rýže je rozhodně jednou z těch příloh, které jsou celosvětově nejoblíbenější. Tomu odpovídá už jenom fakt, že víceméně v každé světové kuchyni najdeme celou řadu rýžových pokrmů, které jsou postavené na konkrétním druhu rýže.

I když si většina z nás myslí, že umí rýži připravovat dobře, tak se většinou mýlí. Jednou z nejdůležitějších součástí přípravy kvalitní přílohové rýže je totiž rýžovar a jeho přesně použití. A právě dnes zjistíte, jak připravit opravdu excelentní přílohovou rýži!

Zvolte správný druh rýže

Prvním krokem, který nesmíte rozhodně poplést, je zvolení správného druhu rýže. To je naprosto zásadní, protože různé kultury a kuchyně používají rozdílnou rýži z mnoha důvodů. Nejen, že jde o jejich místní surovinu, ale především je rýže vhodná do daného pokrmu. Příklad může být rýže arborio užívaná Italy, která má přirozeně vysoký obsah lepku a napomůže tvorbě krémového rizota. Vedle toho například jasmínová rýže přidává do asijských pokrmů opravdu specifický a příjemný pocit oříškové chuti.

Jak na přípravu rýže v rýžovaru

Rýžovar je velice šikovné domácí elektro, které patří mezi nejpoužívanější druhy spotřebičů hlavní v asijských zemích, kde je rýže a jeho příprava tradiční záležitostí. Rýžovat má tu výhodu, že za kombinaci vaření a páry dokáže připravit opravdu neuvěřitelně nadýchanou a kvalitní rýži bez rozdílu druhu. 

Samotnou rýži byste vždycky před vhozením do rýžovaru měli pečlivě propláchnout, protože v ní mohou být kamínky a nečistoty, a dokonce se tím vyplaví i určitá část přebytečného lepku. V rýžovaru by pak rýže neměla být nikdy sama. Podle toho, jaký připravujete pokrm byste měli také přidat koření, které se do pokrmu hodí. Minimálně by měla být rýže vždycky aspoň trošku osolená. Velice často se ale do rýže dává i velice aromatické koření, jako může být anýz nebo badyán.